banner

Αρχική > Ιστορία

Ιστορία

Γεωγραφικά αν και το νοτιότερο και μεγαλύτερο Νησί των Βορείων Σποράδων, υπάγεται στο Νομό Ευβοίας και κατ’ επέκταση στην Περιφέρειαα της Στερεάς Ελλάδας.

Ένα νησί με διαφορετικούς κόσμους που όμως καταφέρνει αρμονικά και συνδυάζει το ύφος των Σποράδων με την έντονη βλάστηση στο Βόρειο τμήμα με την Κυκλαδίτικη κουλτούρα με τα κάτασπρα σπίτια της και τα παραδοσιακά καλντερίμια της αρχοντικής Χώρας.

Η Σκύρος οφείλει το όνομά της στη «Σκυρία ποικίλη λίθο» το περίφημο σκυριανό χρωματιστό μάρμαρο με το οποίο στόλιζαν τα αρχοντικά τους οι Ρωμαίοι. Έκτοτε στη πορεία των αιώνων είχε ποικίλες ονομασίες.

Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία ο Θησέας πέθανε στη Σκύρο και ο Νεοπτόλεμος, γιος του Αχιλλέα, γεννήθηκε εδώ.

Σύμφωνα με ένα μετα-Ομηρικό μύθο, η Θέτις έκρυψε στην Σκύρο τον γιο της Αχιλλέα, για να τον εμποδίσει να πάει να πολεμήσει στην Τροία. Ντυμένος σαν κορίτσι και με το όνομα Πύρρα (κόκκινο ή ξανθό), είναι κρυμμένος ανάμεσα στις κόρες του βασιλιά Λυκομήδη. Αυτή η φορεσιά δεν τον εμποδίζει να αποκτήσει ένα γιο, τον Νεοπτόλεμο, με την πριγκίπισσα. Ο Οδυσσέας έρχεται στο νησί μεταμφιεσμένος σε μικροπωλητή και φυσικά όλα τα κορίτσια δείχνουν το ενδιαφέρον τους στους στα υφάσματα, τα αρώματα και κοσμήματα. Το μόνο «κορίτσι», που ενδιαφέρεται για τα όπλα είναι, φυσικά, η Πύρρα και ο Οδυσσέας αποκαλύπτει τον Αχιλλέα και τον παίρνει μαζί του στην Τροία.

Αντιθέτως, σύμφωνα με μια άλλη παράδοση, ο Αχιλλέας λεηλάτησε το νησί της Σκύρου για να τιμωρίσει τον Λυκομήδη για τη δολοφονία του Θησέα.

Το 475 π.Χ., ο Κίμων νίκησε τους Δόλοπες και κατέλαβαν ολόκληρο το νησί. Από την ημερομηνία αυτή, το νησί εντάχθηκε στη συμμαχία της Δήλου, που αργότερα έγινε ουσιαστικά η Αθηναϊκή Αυτοκρατορία. Ο Κίμων υποστήριξε ότι έχει βρει τα λείψανα του Θησέα και τα διακόμισε στην Αθήνα.

Το 340 π.Χ. οι Μακεδόνες κατέλαβαν το νησί και κυριάρχησαν μέχρι το 192 π.Χ., οπότε ο βασιλιάς Φίλιππος και οι Ρωμαίοι το έθεσαν και πάλι υπό την ηγεμονία της Αθήνας.

Κατά τη διάρκεια της Βυζαντινής εποχής, η Σκύρος ανήκε στο Θέμα Αιγαίου. Το 1204, μαζί με τις υπόλοιπες Σποράδες, πέρασε στην κατοχή των αδελφών Γκίζη και συγκεκριμένα του Ιερεμία Γκύζη. Το 1538 κατελήφθη από το Χαϊρεντίν Μπαρμπαρόσα και έγινε τμήμα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Το νησί απέκτησε προνόμια και δεν είχε τουρκική φρουρά, αλλά υπέφερε από τις επιδρομές πειρατών, με αποτέλεσμα οι κάτοικοί του να καταφύγουν στο Κάστρο.

Το νησί συμμετείχε στην ελληνική επανάσταση του 1821, προσφέροντας οικονομική και ναυτική βοήθεια και αργότερα εντάχθηκε στο νεοσύστατο ελληνικό κράτος.

Λέμε ΟΧΙ στην ένταξη της επιχειρούμενης εγκατάστασης ανεμογεννητριών στην Νότια Σκύρο, στο Όρος Κόχυλα, στο καθεστώς Στρατηγικών Επενδύσεων. Συμμετέχουμε όλοι στη διαβούλευση του Επενδυτικού Σχεδίου που ανακοίνωσε η ENTERPRICE GREECE, ο εθνικός φορέας προετοιμασίας των στρατηγικών επενδύσεων. ΟΧΙ στην καταστροφή του τόπου μας